HORECA EN BESTEMMINGSPLAN
De meeste gemeenten hebben een integraal horecabeleid vastgelegd waarbij wordt uitgegaan van concentratie van de horeca binnen het centrumgebied (horecaconcentratiegebied). De bestaande horecavestigingen buiten de concentratiegebieden worden gehandhaafd.
Nieuwe horeca buiten het concentratiegebied wordt niet toegestaan. In bestemmingsplannen wordt daarnaast ook meestal een onderscheid gemaakt in “ zachte” en “harde” horecabestemmingen. Onder zachte horeca wordt verstaan: cafetaria, snackbar, restaurant, hotel. Onder harde horeca valt: discotheek, bardancing.
Afhankelijk van andere “gevoelige” bestemmingen in de omgeving, zoals wonen, worden in verband met geluid- en parkeeroverlast zachte of harde horecavestigingen toegestaan. U zult bij de gemeente na moeten gaan of het pand dat u op het oog heeft voor uw horecavestiging ook een horecabestemming heeft en of die past bij uw bedrijfsopzet. Ook moet u zich realiseren dat u voor een terras een terrasvergunning moet aanvragen bij de gemeente.
Ook bestaat er een begrip als “ondersteunende” horeca. Deze vorm van horeca maakt vaak onderdeel uit van detailhandel (foodwinkel), museum, ziekenhuis, sportaccommodatie. In die gevallen moet de horecafunctie ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie maar is en blijft aan dezelfde regels gebonden die voor horecavestigingen in zijn algemeenheid gelden.
U moet in alle gevallen goed opletten of het pand dat u wilt kopen of huren daadwerkelijk over de juiste bestemming beschikt. Ook al is er op het moment dat u het pand wil kopen een horecabedrijf gevestigd, dat wil nog niet zeggen dat u er zonder meer in kunt trekken.
<< terug |