left top

 
      Zaterdag, 22 September 2018     

WerkwijzeAdvertentiesRegels & WettenAanbiedingenAanmeldenInfo opvragen
Horeca bedrijvenZoekenContactBeursagendaNieuwsarchief
right

DRANK- EN HORECAVERGUNNING

Voor het uitoefenen van een horecabedrijf of slijterbedrijf moet u bij de gemeente een drank- en horecavergunning aanvragen.

U vraagt een drank- en horecavergunning aan als u:

  • een horecazaak wilt starten;
  • een op de vergunning vermelde 'leidinggevende' wijzigt;
  • de inrichting (bouwtechnisch) wijzigt.

Wijzigingen
De vergunning gaat over het pand, de inrichting en de leidinggevenden. Als hier iets in wijzigt, moet u de vergunning dus opnieuw aanvragen.

De drank- en horecavergunning is bestemd voor:
iedereen die tegen betaling alcoholhoudende dranken schenkt:

  • horeca-inrichtingen waar alcoholhoudende drank wordt geschonken, zoals een café, restaurant of hotel;
  • slijterijen;
  • verenigingen of stichtingen die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard (voorwaarden: barinstructie, bestuursreglement en 2 bestuursleden) moeten in het bezit zijn van een verklaring van Sociale Hygiëne.

Criteria van de gemeente voor de drank- en horecavergunning

  • De onderneming staat ingeschreven bij de kamer van koophandel.
  • Het pand voldoet aan inrichtingseisen voor hoogte, oppervlakte, ventilatie en de aanwezigheid van toiletten.
  • Op de aanvraag moet elke lokaliteit (ruimte) vermeld staan, inclusief het terras.
  • U mag niet tegelijkertijd in dezelfde ruimte detailhandel uitoefenen. Met uitzondering van het verkopen van condooms en damesverband. De verkoop van sigaretten wordt gedoogd vanuit de gedachte dat sigaretten horen bij het ‘ter plekke oproken' in de horecagelegenheid.

Eisen aan leidinggevenden:
Volgens de drank- en horecavergunning moet er steeds een beheerder of bedrijfsleider (leidinggevende) aanwezig zijn die aan de eisen van Sociale Hygiëne voldoet. Als u ruime openingstijden heeft, moeten dus al snel meerdere leidinggevenden op de drank- en horecavergunning staan. Als dan door personeelswisselingen nieuwe leidinggevenden gaan optreden, moet u hiervoor uw vergunning steeds laten aanpassen.

Naast het in bezit zijn van een diploma Sociale Hygiëne, moet een leidinggevende 21 jaar of ouder zijn en voldoen aan de eisen van goed gedrag. Hierover vraagt de gemeente advies bij de politie. Voldoen aan de eisen van goed gedrag betekent dat een ondernemer:

  • niet onder curatele mag staan;
  • of uit de ouderlijke macht of voogdij ontzet mag zijn;
  • niet in enig opzicht van slecht gedrag mag zijn;
  • niet veroordeeld mag zijn wegens discriminatie.
<< terug
footer


Copyright © 2007 HORECAwijzer  |   Design & Webdevelopment by Webart Creations