left top

 
      Zaterdag, 2 December 2023     

WerkwijzeAdvertentiesRegels & WettenAanbiedingenAanmeldenInfo opvragen
Horeca bedrijvenZoekenContactBeursagendaNieuwsarchief
right

AANMELDEN BIJ DE BELASTINGDIENST

Aanmelden
Als ondernemer moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst. Deze bepaalt aan de hand van een aantal criteria of ze u als ondernemer accepteert. Een zekerheid is de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR). Let op dat de Belastingdienst u al snel een BTW-nummer toekent. Dat betekent niet dat u automatisch ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer bent geaccepteerd.

Hoe?
Als startende ondernemer meldt u zich aan bij een kantoor van de Belastingdienst in uw regio. Dat kan telefonisch of schriftelijk. Afhankelijk van uw rechtsvorm moet u een formulier "Opgaaf startende onderneming" invullen. U moet dit formulier ingevuld en ondertekend terugsturen naar het Belastingkantoor in uw regio.

De Belastingdienst bepaalt vervolgens voor welke belastingen u in de administratie wordt opgenomen. Daarvoor worden in de eerste plaats de gegevens van het teruggestuurde formulier gebruikt. Naast de inkomstenbelasting is dat waarschijnlijk de omzetbelasting (BTW). Als u personeel in dienst neemt, komt daar ook nog loonbelasting bij. U krijgt automatisch aangiftebiljetten toegestuurd.

Vroegtijdige melding is in uw voordeel: startende ondernemers die investeringen hebben gedaan, krijgen bij de eerste aangifte van de BTW vaak geld terug. Dat komt doordat een startende ondernemer vaak in het begin meer BTW betaalt dan hij zelf in rekening heeft gebracht.

De 'eerstedagsmelding' bij nieuw personeel
Werkgevers moeten hun nieuwe personeel uiterlijk op de dag vóór het begin van de werkzaamheden bij de Belastingdienst aanmelden. Deze 'eerstedagsmelding' kan op drie manieren worden gedaan: via de website van de Belastingdienst, met behulp van aangifte- of administratiesoftware of door een belastingconsulent.

<< terug
footer


Copyright © 2007 HORECAwijzer  |   Design & Webdevelopment by Webart Creations